Het is een bekend feit; de juiste snoei is bij een fruitboom het halve werk. Dit komt doordat een boom in het juiste 'model' gezonder is, en meer fruit draagt. Een fruitboom heeft het juiste model als de takken op de juiste manier gevormt zijn, met zoveel mogelijk horizontale takken die allemaal zo veel mogelijk licht vangen. Maar hoe bereikt u dit?
Uitbuigen als aanvulling op snoeien
Bij de meeste snoeimethoden worden takken die zich niet in de juiste positie bevinden weggesnoeid om ruimte te maken voor takken die dat wel doen. Uitbuigen vult deze snoeimethode aan, door bestaande takken die niet de juiste kant op groeien te begeleiden naar 'de juiste weg'. In de praktijk komt dit er op neer dat takken die verticaal groeien (de lucht in) worden geholpen om meer horizontaal te gaan groeien (parallel aan de grond). Dit kan helpen om, vooral jonge bomen, snel in de juiste vorm te krijgen. Hiernaast heeft het uitbuigen van bestaande takken als voordeel dat het in tegenstelling tot stevige snoei (snoeien doet groeien) de groei remt, en daarmee de vruchtbaarheid van fruitbomen verhoogt.
Bij welke fruitbomen?
U kunt in principe bij de meeste vruchtbomen gebruikmaken van het uitbuigen van takken. Wij gebruiken deze methode vooral bij appelbomen, en ook bij perenbomen en pruimenbomen.
Methoden van uitbuigen
Er zijn twee populaire methoden om takken van vruchtbomen af te buigen.
De makkelijkste methode is door gebruik te maken van touw. Met touw kunnen de verticale takken vastgebonden worden aan onderliggende takken, de stam of een boompaal. Na enkele weken tot maanden wordt het touw verwijderd, waarna de tak in een horizontale positie blijft staan.
Fruittelers en de wat fanatieke hobbietelers gebruiken vaker gewichten. Vaak worden deze gemaakt van gegoten beton aan knijpers, welke aan de takken worden vastgeklikt. Ook een gevuld waterflesje en een touwtje zijn gemakkelijke gewichten. De gewichten blijven enkele weken tot maanden hangen, waarna ze verwijderd kunnen worden. Hierna blijven de takken waar de gewichten aan hingen horizontaal staan.
De juiste tijd
Fruitbomen uitbuigen kan in principe jaarrond, en het wordt dus ook jaarrond toegepast. Wij passen het bij ons op de kwekerij vaak in de zomer toe, zodat de takken tegen de winter (wanneer wij gaan snoeien) zo ver mogelijk zijn uitgebogen. De takken die in de winter nog niet goed staan worden daarna weg geknipt.
Er zijn ook mensen die uitbuigen juist als stap meenemen in hun snoeiproces. In de winter worden bij de fruitboom eerst alle takken die zich daarvoor lenen uitgebogen, en de verticale takken die niet goed uitgebogen kunnen worden, worden weg gesnoeid.