U heeft het vast al eens gehoord of gelezen: fruitbomen plant je het beste in de winter. In die tijd is de boom geheel in rust en heeft deze alle tijd om goed 'te aarden' op haar nieuwe plaats. Maar wat nu als het vriest?
Op deze pagina:
Vorstgevoelige bomen
Perenbomen, kweepeerbomen, perzikbomen, nectarinebomen en abrikozenbomen zijn minder winterhard dan je zou denken. Hoewel al deze bomen geheel winterhard zijn als ze in de tuin zijn aangeplanten en daar een tijdje hebben gegroeid, zijn deze in pot helemaal niet zo winterhard.
Gaat u deze bomen aanplanten? Dan is het beter om helemaal te wachten tot het vorstvrij is, en de vorst ook uit de grond is getrokken. Bijvoorbeeld 3 dagen na de laatste nachtvorst. Hierna kunt u de bomen gerust planten. Komt er later dan toch nog nachtvorst? Dan hoeft u, met uitzondering van zeer zware vorst (temperaturen lager dan -20 graden celcius), zich geen zorgen te maken.
Andere fruitbomen planten met lichte vorst
Minder (of eigenlijk niet) vorst gevoelige bomen zoals een appelboom kunt u gerust planten als er enige nachtvorst is. Zolang de grond niet bevroren is, en u dus een schop in de grond krijgt, kunt u deze bomen gewoon aanplanten. In de volle grond zijn de bomen zelfs beter beschermd dan in pot.
Als de grond wel bevroren is, bijvoorbeeld omdat het ook overdags vriest, dan is het beter om te wachten met planten.
Fruitbomen planten met zware vorst
Het aanplanten van fruitbomen met zware vorst is niet aan te raden en meestal simpelweg niet mogelijk. Met zware vorst bevriest namelijk de bodem, waardoor u er geen schop in zult krijgen om een gat te graven. Bewaar de fruitbomen dan tot de zware vorst is afgelopen en de grond is ontdooid.
Fruitbomen bewaren voor aanplanten
Fruitbomen in pot (of met blote wortel) zijn niet winterhard. Zorg er dus voor dat u deze met nachtvorst met temperaturen onder de -5 graden celcius, naar binnen haalt. Een onverwarmde garage, kas of schuur zijn prima plaatsen om fruitbomen tijdelijk te bewaren. Enkele weken zo bewaren is geen enkel probleem.
Haal de bomen wel naar buiten zodra de temperaturen weer beginnen te stijgen. Anders loopt u het risico dat de fruitbomen het voorjaar in de bol krijgen en bloesemknoppen vormen. Op dat moment is schade aan de bloesem door nachtvorst onvoorkomelijk en dat is bij een jonge boom schadelijk.
Als u de bomen voor langere tijd binnen bewaard, dan is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de potkluit niet uitdroogd. Geef dus maximaal één keer per week een kleine hoeveelheid water. Dit hoeft zeker niet overdreven te worden: de boom verdampt in de winter praktisch geen vocht. Licht vochtige potgrond is meer dan voldoende.
Bij bomen met blote wortels (wortelgoed) is het belangrijk om de wortelkluit vochtig te houden. U kunt dat doen door de wortelkluit los te omwikkelen met plastic (om verdamping in te perken) en om de dag nat te sproeien met water. Ook is het mogelijk om de bomen te kuilen, om ze zo langer te kunnen bewaren.
Verder lezen over fruitbomen planten
Referenties
Foto van appelbomen in de sneeuw door Steve Groom. CC BY-SA 4.0 licentie.Â
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. |