Amandelbloesem klinkt niet alleen heel chique: zo ziet het er ook uit! De dieproze óf witte bloesem (daarover straks meer) is rijk en prachtig. Ook de extreem vroege bloeitijd maakt deze bomen uniek.
De amandel bloeit extreem vroeg, van Februari (!) tot Maart. Dit betekend jammer genoeg dat late nachtvorst wel eens een einde kan maken aan de bloesempracht. Is dit niet zo? Dan kunt u dat jaar ook van heerlijke amandelen uit eigen tuin genieten.
Door de zeer vroege bloei zijn er vaak nog geen insecten actief in de tuin. Zonder insecten is er geen bestuiving, en zal er geen fruit groeien: ondanks dat amandelbomen 'zelf'bestuivend zijn.
Met behulp van een penseel kunt u zelf stuifmeel overbrengen tussen de bloemen van de amandelboom. Op deze manier kunt u er dus voor zorgen dat u wel fruit kunt plukken van deze boom.
Op deze pagina:
Witte of roze bloesem?
Veel mensen kunnen de amandelboom als een boom met roze bloesem. Dit is logisch, want zo wordt het vaak afgebeeld op foto's en in de media. Ook is het zo dat de amandel 'Robijn', die in Nederland veel wordt aangeplant, roze bloesem heeft. Toch heeft het merendeel van de amandelbomen in de natuur witte bloesem.
Lees verder: Heeft een amandelboom nu witte of roze bloesem?
Bloesem van de amandelboom 'Robijn'
De amandel 'Robijn' is een winterharde boom en daarom erg populair. Deze boom geeft dieproze bloesem in het vroege voorjaar: februari tot maart. De bloesem is rijk en echt een prachtig gezicht! De bloesem blijft jammer genoeg maar enkele weken hangen. Een amandelboom bloeit voordat hij bladeren vormt.
Â
De amandel 'Robijn' bloeit rijk met takken vol lichtroze bloemen.
Close-up van een roze bloem van de amandel 'Robijn'
Â
Amandel 'Robijn' in de webwinkel
Bloesem van de 'echte' amandelboom
Echte amandelbomen, zoals het ras 'Carmel' die u bij ons in het assortiment vindt, is felwit. De bloeitijd is gelijk: zeer vroeg in februari tot maart. Soms tot een week eerder dan Robijn.
Witte bloesem van de amandel 'Carmel'.
Â