Fruitbomen.net Test Omgeving
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Wollige appelbloedluis

De wollige appelbloedluis (Eriosoma lanigerum) is een veel voorkomende plaag bij appelbomen. Hoewel het insect zelf niet veel schade aan de appelboom doet, kunnen door de kleine wonden die de luizen achterlaten wel schimmelziekten de boom binnendringen die gevaarlijk zijn. Behandeling wordt dus wel aanbevolen.

Op deze pagina:

Wollige appelbloedluis herkennen

De wollige appelbloedluis is makkelijk te herkennen. Op takken en de stam, en dan bij voorkeur in holtes of op vertakkingen, groeit een wit-grijzige pluis die aan een schimmel doet denken. Wanneer de witte 'wollaag' wordt weggehaald zijn kleine zwarte insecten te zien. Als deze insecten worden weggehaald of 'geplet' laten ze een opvallende hoeveelheid rode vloeistof achter. Dit is waar 'bloed' in de naam wollige appelbloedluist naar verwijst.

Omdat wollige appelbloedluis vooral voorkomt op appelbomen, en een veel voorkomende plaag is, wordt het ook vaak appelluis genoemd. In hoge uitzondering kan de appelbloedluis ook op peer of kweepeer gevonden worden.

Wollige appelbloedluis op een tak, zichtbaar door de wollaag

De wollige appelbloedluis is duidelijk zichtbaar door de 'wollige' laag op takken.

Rode vloeistof van wollige appelbloedluis

 Wanneer stukgevreven laten de bloedluizen een rode vloeistof 'bloed' achter die plakt aan de vingers.

Schade door wollige appelbloedluis

De wollige appelbloedluizen zelf zijn redelijk onschuldig. Net zoals 'gewone' luizen halen deze kleine insecten een deel van de voedingsstoffen weg uit de boom. Niet iets waar een grote en sterke appelboom snel veel last van heeft.

Een groter nadeel zijn de kleine wonden die de appelbloedluizen achterlaten op de takken van de appelboom. In deze beschadigingen kunnen schimmelziekten binnendringen. Vooral vruchtboomkanker komt graag met enige hulp van de appelbloedluis binnen bij een appelboom. Deze schimmelziekten kunnen delen of zelfs de gehele appelboom aantasten en laten afsterven. Het is dus belangrijk om de wollige appelbloedluis te bestrijden voordat andere (schimmel)ziekten de kans krijgen om de aangetaste en verzwakte appelboom aan te vallen.

Bestrijden van wollige appelbloedluis

Het is verstandig om de appelbloedluis te bestrijden als de aantasting nog niet zwaar is. Zo kan verdere schade worden voorkomen.

Biologische bestrijding

De wollige appelbloedluis heeft veel natuurlijke vijanden. Zorgen dat je tuin een goede broedplaats is voor insecten is dus belangrijk om wollige bloedluis op een biologische en duurzame manier te bestrijden. Het voordeel van de juiste natuurlijke vijanden is dat je de wollige appelbloedluis niet alleen nu bestrijd, maar ook in de toekomst uit je tuin houdt.

De volgende insecten zijn goede natuurlijke vijanden voor de wollige appelbloedluis:

  • Sluipwesp.
  • Oorwormen
  • (De larven van) het lieveheersbeestje

Bestrijding van zware aantasting

Als één tak zwaar is aangetast, maar de appelbloedluis zich nog niet door de boom heeft verspreid, kan het aan te bevelen zijn om de tak door snoei te verwijderen. Zo voorkom je dat de aantasting zich verspreid. De tak groeit natuurlijk vanzelf weer terug.

Bestrijding met insecticiden

Bestrijding met biologische of chemische insecticiden heeft naar onze ervaring maar beperkt succes. Daarnaast worden door insecticiden niet alleen de wollige bloedluizen maar ook 

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie