Kurkstip is een gebreksziekte die bruine vlekken op de schil en bruine plekken in het oppervlakkige vruchtvlees van appels veroorzaakt. Deze gebreksziekte beperkt de kwaliteit van appels aanzienlijk, waardoor ze minder lekker zijn om te eten. Gelukkig is kurkstip zeer makkelijk te behandelen door kalk toe te dienen.
Op deze pagina:
Kurkstip herkennen
Kurkstip is een gebreksziekte: het wordt dus niet veroorzaakt door een insect of schimmel, maar door een gebrek aan een mineraal in de grond. Bij kurkstip is dit een gebrek aan calcium. Kurkstip komt dus vooral voor op kalkarme ondergronden, zoals zand- en veengrond.
Een zware bemesting met veel stikstof en kalium kan de kans op een aantasting met kurkstip vergroten. Ook een beurtjaar kan de kans op kurkstip in het volgende jaar verhogen.
Kurkstip verschijnt als kleine, bruine putjes of stipjes op de schil van appels. Deze putjes zijn meestal ondiep maar worden dieper naarmate de ziekte vordert. Naarmate het vordert heeft het steeds meer invloed op het vruchtvlees. Het vruchtvlees verkleurt onder de stippen bruin en wordt zachte, Meestal veroorzaakt het een lichte bittere smaak.
Bruine plekken in het vruchtvlees van deze appel 'Summerred', veroorzaakt door kurkstip.
Kurkstip behandelen
Als kurkstip voorkomt kan er ter behandeling extra kalk worden toegedient, bijvoorbeeld met zeewierkalkkorrels. Het kan wel enkele weken duren voordat dit een verschil maakt, en het zal bestaande schade aan appels niet meer herstellen. Kurkstip voorkomen is dus effectiever dan genezen!
Kurkstip voorkomen
Kurkstip is een gebreksziekte waarbij de appelboom te weinig calcium op kan nemen. Om dit te voorkomen is een gebalanseerde bemesting van belang. Bij appelbomen is het aan te raden om naast een jaarlijkse bemesting met organische meststoffen ook kalk toe te dienen.
Het correct dunnen van fruitbomen na de junirui kan een beurtjaar voorkomen, en daarmee aantasting door kurkstip.
Er zijn ook enkele appels die meer- of minder gevoelig zijn voor kurkstip. Gevoelig zijn o.a. de appels Cox's Orange Pippin, Schone van Boskoop, Golden Delicious, Rode Jonathan, Notarisappel, Alkmene en James Grieve en de peer Beurre Alexandre Lucas. Die rassen kunnen dus beter gemeden worden op veen- en zandgronden.
Referenties
Foto van schil van Summerred appel met kurkstip (inleiding) door Rasbak. CC BY-SA 3.0 licentie.
Foto van vruchtvlees van Summerred apel met kurkstip door Rasbak. CC BY-SA 3.0 licentie.