Een pruimenboom in de tuin is een droom voor velen. Heerlijk zoete vruchten om direct uit de eigen tuin van te snoepen. Eindeloos veel jam en taarten bakken tot je ze niet meer kunt zien. Maar een pruimenboom is niet altijd even gemakkelijk. Voor sommige bomen moet je jaren wachten op de eerste pruim. En andere pruimenbomen kunnen snel ziek worden. Dus welke pruimenboom kan je nu het beste aanplanten als je een gemakkelijke, zelfbestuivende en gezonde pruimenboom in de tuin wilt? In dit artikel vertellen we je over onze favorieten!
Opal
De Opal is een pruim die je heel erg vaak bij de groenteboer kunt vinden. En dat is helemaal niet gek want het is een pruim met een paar heel goede eigenschappen.
Ronde roze-blauwe pruimen
De Opal pruim is niet voor niets vernoemd naar een blauwe edelsteen. Het kenmerkt zich door zijn ovale vorm en opvallende gele tot roze-blauwe schil.
Het vruchtvlees is sappig en zoet met een heerlijk aroma. Bij het proeven merk je meteen dat deze pruim een goede balans heeft tussen zoet en zuur, met ook veel sap. De pruim heeft een zachte maar stevige textuur en lichtgeel vruchtvlees.
Oorsprong in Zweden, goed winterhard
Deze heerlijke pruim heeft zijn oorsprong in zweden, waar het bij het Horticultural Research Station in Alnarp Sweden in 1925 is gevonde uit een kruising van Oullin's Gage en Early Favourite.
De Opal pruimenboom staat bekend om zijn uitstekende productiviteit en biedt overvloedige oogsten, meestal in de zomermaanden, rond juli en augustus. Het is dus een ras wat vroeg afrijpt, en dat zorgt er ook voor dat dit ras heel goed geschikt is voor ons koude klimaat.
Draagt makkelijk vrucht
Ook fijn is dat deze pruimenboom op een redelijk jonge leeftijd al vrucht kan dragen, en dat deze zelfbestuivend is. Er hoeft dus geen andere pruimenboom in de buurt te staan om de Opal te bestuiven.
Victoria
Deze zoete roze pruim is echt heerlijk. Een pruim waardig voor een konining dus. En niet voor niets werd deze pruim dus vernoemd naar de beroemde Queen Victoria. Zowel Victoria, Queen Victoria en Reine Victoria zijn populaire manieren om deze pruim te benoemen.
Oud ras uit Engeland
Deze iconische britse pruim is in 1840 voor het eerst in Engeland opgedoken, maar werd pas echt populair toen deze in Zweden commercieel werd geteeld onder de naam Denyer's Victoria (1844).
Langwerpige, roze tuin
De victoria pruim heeft een heel herkenbaar uiterlijk: het is een middelgrote pruim met een iets wat ovale, langwerpige vorm. Hoewel de pruim bij rijping bijna geheel roze kleurt zijn er vaak nog wat vlekken met een groen-gele grondkleur te zien.
De Victoria pruim kan worden geplukt in September, en heeft dan een heerlijk zoet en sappig vruchtvlees met een lichtgele kleur. Het is een pruim die goed geschikt is om direct van te smullen.
Goed geschikt als laagstam
De Victoria-pruim heeft ook een heel herkenbare groeivorm, met lange, recht opgaande takken. Ondanks deze wilde groei is de Victoria pruim erg goed geschikt om als een wat kleinere boom te houden, bijvoorbeeld als een laagstam. Ook is deze pruimenboom goed zelfbestuivend, waardoor hij dus ook alleen in de tuin kan staan.
Mirabelle de Nancy
Pruimen komen in vele vormen en maten. En hoewel je tegenwoordig vooral grote en fel gekleurde pruimen ziet, waren vroeger vooral de kleine, zoete pruimen populair. Deze kleine pruimen worden vaak mirabellen of kroosjespruimen genoemd en komen in verschillende kleuren, zoals rood, blauw en geel.
Kleine, zoete, gele mirabellen
Met afstand de bekendste mirabellenboom is de Mirabelle de Nancy. Deze boom geeft erg veel vruchten. De pruimen zijn klein, felgeel en zeer zoet van smaak. Wanneer de pruimen wat overrijp zijn kunnen ze een lichte roze gloed over zich heen krijgen.
Deze klassieke franse varieteit staat vooral bekend om het gebakje "Tarte aux Mirabelles" die met deze pruim gemaakt wordt, maar ook voor directe consumptie is deze pruim perfect geschikt.
Het taartje 'Tarte aux mirabelles' wordt traditioneel met Mirabelle de Nancy pruimen gemaakt.
Franse klassieker
Deze mirabelle was al bekend in Frankrijk in de 18e eeuw en waarschijnlijk ontstond hij nog veel eerder. Waarschijnlijk komt het ras van origine uit het departement Lorraine. Het platteland rond de steden Metz en Nancy is een van de belangrijkste gebieden voor de productie van mirabelles.
De vruchten hebben een aantrekkelijke gespikkelde gele kleur en rijpen meestal begin september pas in Nederland, iets later dan in Zuid Frankrijk.
Dat de Mirabelle de Nancy zo populair is voor verwerking is niet voor niets: de pit scheidt zich gemakkelijk van het vruchtvlees, wat het makkelijker maakt bij het bereiden van de vruchten voor het koken.
Deels zelfbestuivend
Mirabelle de Nancy is gedeeltelijk zelfbestuivend. Het zal een redelijke oogst geven op zichzelf, maar de oogst wordt verbeterd als een andere pruimenboom in de buurt wordt geplant. Gelukkig is het ras een sterke bestuiver en is het niet moeilijk om een andere boom als bestuiver aan te planten.
Pruimenboom 'Mirabelle de Nancy'
Een pruimenboom in de tuin
Ben je hiermee overtuigd van een pruimenboom in de tuin? Wat een goed idee! Lees hier verder om meer te weten te komen over een pruimenboom in de tuin:
- Een pruimenboom planten en verzorgen
- Pruimenbomen bij ons in de webwinkel
- Alles over pruimenbloesem
- Bestuivingstabel voor pruimenbomen
Referenties
Foto van de tarte aux mirabelles door Tubamirum. CC BY-SA 4.0 licentie.
Foto van onrijpe pruimen aan een tak door Vladimir. CC0 licentie