Een oude appelboom is een enorme sfeermaker in de tuin. Deze boom is rustiek en heeft in alle maanden sierwaarde. In het voorjaar geniet je van prachtige wit-roze bloesem. In de zomer van de prachtige gekleurde vruchten, en in de herfst en winter kan je natuurlijk van de appels genieten! Maar waar moet je op letten als je een oude appelboom uitzoekt? Je leest het hier!
Gewoon op zoek naar ons assortiment oude appelbomen? Neem dan een kijkje hier:
Onze actuele voorraad oude fruitbomen
Boom uit de boomgaard, of een 'puber'?
Je ziet ze steeds vaker aangeboden worden: boomgaardbomen. Deze bomen zijn vaak 30 tot 40 jaar oud en hebben hun jaren in een boomgaard doorgebracht. Dit heeft wel enkele voordelen. Vaak zijn deze bomen erg strak gesnoeid en daarom smal, ze passen daarmee perfect in de tuin. Ook geven ze direct veel karakter aan de tuin, met hun dikke stam en rustieke vormen.
Niet alleen voordelen
Maar er zijn ook wat nadelen aan boomgaardbomen waar je bij stil moet staan. Boomgaard-bomen hebben hun meest productieve jaren gehad, en zullen daarom steeds minder appels gaan dragen. Niet voor niets worden ze uit de boomgaard verwijderd! Een appelboom kan in zijn natuurlijke vorm tot wel 80 jaar appels blijven dragen, maar een boomgaardboom wordt meer geleefd en meestal is het na zo'n 40 jaar echt afgelopen.
Ook worden boomgaardbomen niet altijd even netjes behandeld. Soms worden ze niet voorbereid om het verplanten en machinaal gerooid. Hierdoor slaan de appelbomen slecht of niet aan. De boom bij een betrouwbare partij kopen die garantie geeft op de boom is dus belangrijk. De voorkeur heeft een boom die al enige tijd in pot is gestaan, en waarvan dus zeker is dat deze het verplanten heeft overleeft.
Als laatste is er ook een praktische beperking. Boomgaardbomen zijn eigenlijk alleen beschikbaar als laagstambomen, en alleen met bekende appelrassen. Een onbekend ras of een halfstam is vaak niet te vinden.
Een oude boomgaard appelboom bij ons in de winkel. Een boom in pot kan ook in het voorjaar nog worden aangeplant.
'Puber' bomen
Het is ook mogelijk om een boom te kopen die niet uit een boomgaard is, maar door de kweker enkele jaren op het land is opgekweekt. Deze bomen zijn pas net vol in productie, maar hebben wel enkele jaren de tijd gehad om goed te groeien. Ze hebben nog niet de zeer dikke stam en karakteristieke vorm van een oude appelboom, maar hebben wel al het formaat van een grote boom.
Een voordeel van een oude appelboom van 4-6 jaar oud is dat deze wel in laagstam, halfstam en hoogstam te verkrijgen is. Ook zijn deze bomen vaak in een veel groter assortiment (historische) appelrassen te verkrijgen.
Ook halfstam appelbomen zijn als oude 'puber' appelboom beschikbaar.
Verschillende maten: laagstam, halfstam of hoogstam
De juiste maat boom voor je tuin inschatten is altijd lastig. Een jonge boom lijkt natuurlijk helemaal niet op de boom die hij ooit zal zijn. Dit is gelukkig een stuk makkelijker bij een oude boom.
Meer informatie over de verschillende maten en hun eigenschappen lees je hier:
Een oude halfstam appelboom in de winkel.
Bestuiving en vruchteigenschappen zijn belangrijk
Je kijkt bij het uitzoeken van een oude appelboom al snel vooral naar de boom. Maar natuurlijk gaat het uiteindelijk ook om het fruit. Daarom is het belangrijk om een appelboom uit te zoeken waar de eigenschappen van de appels (kleur, smaak etc.) goed passen bij jouw wensen.
Ook de bestuiving is belangrijk: als deze niet klopt zal de boom geen appels geven. Kies daarom een zelfbestuivende boom, of twee bomen die samen een bestuivingscombinatie vormen.
De volgende informatie kan jou helpen bij het uitzoeken van de juiste boom:
Planttijd en planten
Een oude appelboom plant je het liefste als deze zijn blad heeft laten vallen, en geheel in rust is. Daarom is de ideale planttijd van november tot en met februari. In maart planten kan in een koud seizoen ook, zo lang de bladknoppen van de boom nog niet uitlopen.
Naar onze ervaring slaan oude appelbomen niet zo makkelijk aan als jonge bomen, en het is dus ook niet verstandig om deze bomen te laat in het seizoen (dus na maart) nog aan te planten.
Bomen in pot
Een oude appelboom in een kuip kan natuurlijk wel later in het seizoen worden geplant. Het is, vanzelfsprekend, wel belangrijk dat de oude boom tijdens het plantseizoen in deze kuip is gezet. Houdt er rekening mee dat een boom uit kuip die na maart geplant is nog de hele zomer water nodig zal hebben, aangezien de boom niet voldoende tijd heeft gehad in het voorjaar om nieuwe wortels te vormen.
Snoeien en water geven
Je zou na het aanplanten van zo'n mooie oude boom bijna denken dat alles vanzelf gaat. Maar dat is jammer genoeg niet het geval. Het goed verzorgen van een appelboom is erg belangrijk om de boom gezond en mooi te houden, en om lekker fruit te kunnen plukken natuurlijk.
Bij het verplanten van een oude appelboom gaan veel wortels verloren. Daarom is het belangrijk om de boom goed te snoeien (zo komt het wortelgestel en de bladerkroon weer in balans). Ook moet het eerste jaar goed water gegeven worden, vooral bij een droge zomer. Als de boom eenmaal een jaar staat zal de boom genoeg wortels hebben gemaakt. Water geven is dan alleen nog bij extreme droogte nodig.
Meer weten over hoe je goed voor een appelboom zorgt? Lees dan het volgende artikel in onze encyclopedie: