Moet ik mijn grond voorbereiden voor het planten van een fruitboom?
Dit is een hele goede vraag! Een goed begin is het halve werk, en de juiste voorbereiding van de plaats waar een boom komt te staan is het halve werk. Voor veel fruitsoorten vind u een uitgebreide omschrijving van het voorbereiden van de standplaats in onze fruitencyclopedie. Wij bevelen aan om deze omschrijving te volgen, aangezien deze de meest accurate informatie geeft voor de planten die u koopt. De omschrijving hieronder is een algemene voorbereiding voor het planten van een fruitboom.
Fruitbomen planten op zandgrond
Fruitbomen kunnen goed geplant worden op zandgrond, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met twee nadelen van zandgrond. Ten eerste heeft zandgrond weinig voedingsstoffen. Hierom bevelen wij aan om in het plantgat van een jonge boom wat universele potgrond toe te voegen. Een halve zak potgrond per boom zorgt voor genoeg structuur en voedingsstoffen om de jonge boom op gang te helpen. Als de boom eenmaal aangeslagen is, is het belangrijk om elk jaar mest toe te dienen.
Naast het gebrek aan voedingsstoffen, houd zand erg moeilijk vocht vast. Het kan dus nodig zijn om in de zomer extra water te geven aan uw fruitbomen. Naarmate de bomen ouder worden zullen ze dieper wortelen, en makkelijker zelf water vinden.
Fruitbomen planten op veengrond
In tegenstelling tot wat je soms hoord, is veengrond een hele fijne grond om fruitbomen op te planten. Sterker nog, onze eigen kwekerij bevind zich op veengrond. Veengrond is vaak erg voedingsrijk, en bemesten zal voor u minder belangrijk zijn. Daarnaast heeft veen een losse structuur, waarop een boom makkelijk nieuwe wortels maakt. Wel houd veen erg graag vocht vast, en het is dus belangrijk om te zorgen dat de grond goed gedraineerd is. Een professionele drainnering, zoals op onze kwekerij, gebruikt ondergrondse buizen om overtollig water af te voeren. Zo heeft de fruitboom nooit 'natte voeten'. Dit is natuurlijk niet bij elke particuliere tuin mogelijk (ookal zouden wij het wel aanbevelen), en u kunt dus ook andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat water beter wegloopt. Denk daarbij aan het doorspitten van grof zand (welke de structuur breekt) of het ophogen van de tuin (waardoor het bodemwater dieper ligt).
Fruitbomen planten op kleigrond
Todo
Geen antwoord op uw vraag?
Mocht u hier geen volledig antwoord op uw vraag gevonden hebben, dan helpen wij u natuurlijk graag persoonlijk verder. Neem gerust contact op met dé fruitboomspecialisten van Nederland voor al uw vragen over fruitbomen en fruitstruiken. U kunt ook bij ons terecht met uw vragen over het bestellen bij onze webwinkel.
Informatie
-
Encyclopedie
- Maten en afmetingen
- Fruitsoorten
- Bestuiving
- Standplaatsen
- Plantinstructies
- Snoeien
- Verzorging
-
Ziekten en Plagen
-
Overzicht
- Krulziekte
- Vruchtboomkanker
- Perenpokziekte
- Wollige appelbloedluis
- Bladluis
- Bessenbloedblaarluis
- Hagelschotziekte
- Grauwe schimmel
- Frambozenkever
- Bramenroest
- Bramengalmijt
- Pruimenmot
- Pruimenzaagwesp
- Perenroest
- Kurkstip
- Fruitmot
- Narrentasje
- Meeldauw
- Perenschurft
- Appelschurft
- Loodglans
- Appelspinselmot
- Druivengalmijt
- Algemene tips
- Bestrijdingsmiddelen
-
Overzicht
- Meer informatie