Fruitbomen.net Test Omgeving
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop
5 soorten blauwe bessen die een plaats in je tuin waard zijn

5 soorten blauwe bessen die een plaats in je tuin waard zijn

Frank Houweling

Gepubliceerd op 14-07-2024
Geschreven door Frank Houweling

Zoals de meeste mensen kan ik van blauwe bessen geen genoeg krijgen. Deze blauwe 'superfoods' zijn zoet, smakelijk en ongelofelijk veelzijdig. Of je ze nu direct uit het vuistje eet, door de yoghurt roert, in een pannenkoek meebakt of er een prachtige zelfgebakken taart mee decoreert, blauwe bessen zijn altijd een klein feestje. En naast heel erg smakelijk zijn blauwe bessen ook nog eens heel erg gezond. Ze zitten namelijk boordevol antioxidanten. Maar er zijn zoveel verschillende soorten blauwe bessen en maar beperkte ruimte in de tuin. Dus welke rassen zijn nu dat laatste plekje in je tuin waard? In dit artikel vertellen we je over onze 5 favorieten.

5. Goldtraube 71

...

4. Pink Lemonade

Roze blauwe bes Pink Lemonade De Pink Lemonade-blauwe bes, wetenschappelijk bekend als Vaccinium 'Pink Lemonade', is een unieke en levendige toevoeging aan de bessenmarkt. In eerste instantie wordt deze bes verward met onrijpe blauwe bessen vanwege zijn geelgroene kleur, maar hij ontwikkelt geleidelijk aan vlekjes van lichtroze en fuchsia wanneer hij klaar is om te worden geoogst. Ondanks zijn uiterlijk hebben Pink Lemonade-blaubessen een stevige textuur en sappig vruchtvlees. Ze onderscheiden zich door hun uitzonderlijk zoete en pittige smaak, die doet denken aan citroenen, wat hen hun naam heeft opgeleverd. Deze bessen zijn verkrijgbaar tijdens de zomermaanden.

Pink Lemonade-blaubessen zijn een relatief nieuwe toevoeging aan de bessenmarkt en zijn ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA). Ze bieden dezelfde voedingsvoordelen als andere blauwebessensoorten, waaronder antioxidanten, vitamine C en K, en voedingsvezels.

Deze bessen zijn ideaal om vers te eten en om mee te bakken. Ze kunnen dienen als uitstekende vervanging voor traditionele blauwe bessen in recepten zoals taarten en gebak. Daarnaast kunnen ze worden omgezet in jam of gelei, waardoor een vertrouwde smaak ontstaat met een onconventionele kleur. Het levendige uiterlijk van Pink Lemonade-blaubessen maakt ze aantrekkelijk als toevoeging aan fruitsalades en desserts, zonder het risico van vlekken.

Cultuurhistorisch gezien gedijen deze blauwebessen goed in zure grond, waar historisch gezien naalden van dennenbomen zijn gebruikt als natuurlijke mulch.

De Pink Lemonade-blaubes is ontwikkeld over een periode van tien jaar door het USDA en is een hybride van een experimentele blauwe bes en de 'Delite'-variant. Ze zijn goed geschikt voor gematigde groeigebieden waar de temperatuur niet onder 0°F komt en voegen een kleurrijke noot en unieke smaak toe aan de lokale producten.

3. Chandler

De Chandler-bosbes, ook bekend als Chandler-hoge bosbes (Vaccinium corymbosum 'Chandler'), is een zeer gewaardeerde variëteit die is ontwikkeld door het Blueberry Breeding Program van de United States Department of Agriculture's Agricultural Research Service in Corvallis, Oregon. Geïntroduceerd in 1995, staat deze bosbes bekend om zijn uitzonderlijke grootte en gewenste eigenschappen.

Vrucht van blauwe bes Chandler Chandler-bosbessen zijn beroemd vanwege hun indrukwekkend grote formaat, vergelijkbaar met kersen, waardoor ze zich onderscheiden van andere hoge bosbesvariëteiten. Deze genereus gevormde bessen bieden een visueel aantrekkelijke overvloed aan vruchtvlees, waardoor ze een populaire keuze zijn voor bosbessenliefhebbers. Door hun langzame rijpingsproces is handplukken de favoriete oogstmethode.

Deze hoge bosbesvariëteit van Chandler toont niet alleen heerlijke vruchten, maar ook aantrekkelijke sierkenmerken. De Chandler-bosbesstruik groeit meestal uit tot een hoogte van 5-6 voet, waardoor het een aantrekkelijke toevoeging is aan tuinen en landschappen. In mei produceert de struik delicate, wasachtige, klokvormige witte bloemen die elegantie en charme toevoegen aan het geheel. Deze bloemen maken plaats voor donkerblauwe bosbessen die in het midden tot laat in het seizoen rijpen, meestal rond eind juni.

De aantrekkingskracht van de Chandler-bosbes gaat verder dan alleen de indrukwekkende bessen. De ovale, donkergroene bladeren, tot 3,5 inch lang, ondergaan een prachtige transformatie tijdens de herfst en veranderen in levendige tinten rood en paars. Zelfs in de winter blijven de roodachtige stelen van de Chandler-bosbes visueel aantrekkelijk en voegen ze interesse toe aan het slapende landschap.

Over het algemeen is de Chandler-bosbes een gewilde variëteit vanwege zijn grote en smaakvolle bessen, decoratieve waarde en gemakkelijke teelt. Of ze nu vers genoten worden, verwerkt worden in culinaire hoogstandjes of gebruikt worden vanwege hun esthetische aantrekkingskracht, Chandler-bosbessen zijn een opmerkelijke toevoeging aan tuinen, boomgaarden en landschappen. Hun rijke geschiedenis, uitzonderlijke grootte en boeiende kenmerken maken ze tot een gewaardeerde keuze voor zowel tuiniers als bosbessenliefhebbers.

2. Bluecrop

...

 

1. Rancocas

...

 

Toch nog ruimte voor één meer?

...

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie